Fred Cuijpers

"No Pain, No Gain"

 

Mijn naam is Fred Cuijpers. Geboren in 1962 (53 jaar) met matig ernstige hemofilie A. Deze fietsuitdaging ben ik aangegaan omdat ik uit eigen ervaring weet hoe belangrijk sport is. Ik heb het geluk gehad om vanaf zeer jonge leeftijd met bewegen en sporten bezig te zijn. Het motiveert enorm, en een gezond ontwikkeld spierstelsel is essentieel om gewrichten beter tegen bloedingen te beschermen en herstel te bevorderen.

Aangezien in mijn jeugd de stollingspreparaten nog niet zo geavanceerd waren, hielden bloedingen langer aan en is permanente gewrichtsschade ontstaan aan beide enkels en linker elleboog. In de afgelopen jaren hebben enkele operaties ervoor gezorgd dat de mobiliteit grotendeels is behouden. De stollingspreparaten hebben in de jaren ’80 helaas ook gezorgd voor virusbesmettingen met HIV, Hepatitis A, B en C. Hoewel Hepatitis is geklaard, zijn de gevolgen daarvan en de chronische HIV besmetting nog elke dag merkbaar.

Veel sportieve activiteiten zijn in mijn leven beoefend. Zo mocht ik in de jaren '70 op uitnodiging van de Italiaanse hemofilievereniging komen skiën. Daarnaast is er aan wedstrijdzwemmen en schoonspringen gedaan, is body building beoefend, zijn diverse duikbrevetten behaald, is er een blauwe maandag gebokst en tot voor kort motorwegrace gereden en instructie daarin gegeven. Momenteel blijken fietsen, zwemmen en een beetje fitness het meest geschikt. Vanaf mijn 13e jaar ben ik regelmatig op de racefiets te vinden en de laatste jaren ook op de mountainbike. Niet altijd even intensief maar de afgelopen 2 jaar weer zo’n 5.000 km per seizoen.

 

Waarom neem ik deel aan deze fietstocht naar Stavanger? Allereerst vind ik het belangrijk

dat hemofilie en andere zeldzame stollingsafwijkingen de bekendheid krijgen die nodig is

om goede zorg en medicijnen te blijven garanderen. In Nederland is dat al niet

vanzelfsprekend, laat staan in de landen die zich in een andere ontwikkelingsfase bevinden.

Op slechts 5 uur vliegen treffen we schrijnende situaties in de hemofiliezorg aan, die ons

doen herinneren aan 60 jaar geleden. Verder wil ik mensen ervan bewust maken, dat mijn

generatie nog steeds (intensief) kan sporten en daar de zoete vruchten van kan plukken.

Als ik aan bovenstaande kan bijdragen en minimaal drie leeftijdgenoten (weer) enthousiast

kan krijgen om regelmatig te sporten, is mijn missie geslaagd!

 

 

Minette

53 jaar

 

Fred

 

Hemofilie A

Minette