Chris van den Brink

'Blood on the road'

 

Ik ben Chris van den Brink, 55 jaar, getrouwd met Manon, en samen hebben we 2 kinderen.

Ik heb Hemofilie A in de ernstigste vorm. Van jongs af aan beheerste hemofilie mijn leven. Vele bezoeken aan het ziekenhuis en opnames als het echt een grote bloeding was. Menige verjaardag of feestdag werd in het ziekenhuis gevierd. De behandeling bestond in het verleden uit vers bloed toedienen en later werd dat vers plasma. Hiermee werden bloedingen gestopt en kon ik weer verder tot er een volgende bloeding ontstond. Vele bloedingen later bleek dat al die bloedingen gewrichtsschade hadden veroorzaakt, en ging ik slechter lopen door pijn veroorzaakt door de artrose(schade) in de gewrichten. In 2007 is mijn rechter enkel vervangen en zit er nu een prothese in. De pijn is weg en daardoor loop ik weer wat beter. De weg is nog lang, want er zijn andere gewrichten die ook vervangen moeten worden.

De behandelmethoden worden steeds beter en nu zijn er producten die gewoon in een fabriek gemaakt kunnen worden. Deze stollingsfactoren kan ik zelf in geconcentreerde vorm toedienen. Dit maakt mijn leven en dat van mijn gezin een stuk prettiger. Werken en op vakantie gaan is nu prima mogelijk.

Hoewel, op vakantie gaan kan ook zo z’n problemen opleveren. Je bent Nederlander, hebt spuiten, naalden en flesjes met wit poeder bij je?? Leg dat dan maar eens uit aan een douane ambtenaar die niet goed Engels kan.

Inventiviteit kan dan veel oplossen en daar wordt je dan ook wel handig in. Door ervaring kun je steeds beter omgaan met je eigen ziekte en leer je door de jaren heen wat je wel en niet kunt.

 

Enkele maanden geleden werd ik gevraagd om teamcaptain te worden van de groep die gaat fietsen naar Stavanger in Noorwegen. Ik hoefde niet lang na te denken. Het neerzetten van deze prestatie door een geweldige groep mensen, en daar aan kunnen bijdragen, is voor mij dé manier om te laten zien dat er een volwaardig leven mogelijk is met een stollingsstoornis in deze maatschappij.

 

Minette
Minette

Chris

 

55 jaar

 

Hemofilie A